Novice LAS PDL 2020

<< < 1 ... 5 ... 10 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 25 26 > >>
 

OBJAVLJENA JE UREDBA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH UREDBE O IZVAJANJU LOKALNEGA RAZVOJA, KI GA VODI SKUPNOST, V PROGRAMSKEM ODBOBJU 2014-2020

V petek, 15. 12. 2017, je bila v Ur. l. RS, št. 72/2017 objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014–2020. Ta, med drugim določa, da so pri operacijah sodelovanja poleg LAS lahko upravičenci tudi drugi lokalni akterji, vrste stroškov za katere ob vlogi in zahtevku ni potrebno predložiti treh tržno primerljivih ponudb, poenostavitve pri upravičenih stroških, ki ne presegajo višine 2.000 €, določanje na podlagi zaprte finančne konstrukcije operacije (EKSRP; projekti do skupne višine 5.000€), fiksne urne postavke za osebje in pavšalno določeni posredni stroški (ukrep 19.4) ipd. Več
 

ODDANA PRVA SPREMEMBA SLR LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020

Prva sprememba SLR LAS Pri dobrih ljudeh 2020 je bila oddana konec decembra 2017, po potrditvi sprememb s strani Upravnega odbora LAS in Skupščine LAS Pri dobrih ljudeh 2020. Prva sprememba SLR LAS Pri dobrih ljudeh 2020 se je pripravljala zaradi spremenjenih okoliščin na območju LAS in sicer zaradi povečanja finančnega okvirja. Na osnovi spremembe Uredbe CLLD je celotno območje LAS upravičeno do dodatnih 15% finančnih sredstev na celoti finančni okvir EKSRP, to je do dodatnih 169.870,50 EUR in do dodatnih 20% finančnih sredstev na celotni finančni okvir ESRR, to je do dodatnih 138.800,00 EUR. Ta sredstva so v celoti namenjene za izvajanje operacij na problemskem območju, to je na celotnem območju LAS. Črpanje teh sredstev se planira v letu 2021.

V sklopu prve spremembe SLR LAS Pri dobrih ljudeh 2020 smo dodatno spremenili oziroma dopolnili tudi druga poglavja SLR, predvsem:
• poglavje 9: Opis SLR in njenih ciljev vključno z določitvijo mejnikov in ciljnih vrednosti kazalnikov, kjer smo na novo določili mejnike/ kazalnike na dan 31.12.2018 ter ciljne vrednost kazalnikov na dan 31. 12. 2023 za EKSRP in ESRR ter
• poglavje 15: Merila za izbor operacij in opis postopka izbora operacij.
 

SREČNO IN USPEŠNO 2018

Spoštovani!
V imenu LAS Pri dobrih ljudeh 2020 Vam želimo lepe božične praznike in srečno novo leto!
 

USPEŠNO IZVEDEN ANIMACIJSKI DOGODEK LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020

V četrtek, 14. decembra 2017 smo na Izletniški kmetiji HANČIK, Dobrovnik 331, po končani 7. seji Skupščine LAS Pri dobrih ljudeh 2020 med člani LAS uspešno izvedli animacijski dogodek, kateri je vključeval izmenjavo med zainteresirani stranmi z namenom zagotavljanja informacij in spodbujanja Strategije lokalnega razvoja LAS Pri dobrih ljudeh 2020. Dogodka se je udeležilo 19 članov LAS.
 

LAS V DEŽELI OPOJNIH TRENUTKOV

Lokalna akcijska skupina (LAS) Pri dobrih ljudeh 2020 je skupaj z LAS Goričko 2020 organizirala strokovno ekskurzijo v Goriška Brda, kjer smo si z tamkajšnjim LAS izmenjali izkušnje iz prejšnjega obdobja, iskali možnosti za povezovanje v zdajšnji finančni perspektivi ter si ogledali lokalne znamenitosti ter primere dobrih praks.

Strokovne ekskurzije se je skupaj udeležilo 23 članov, od tega 11 članov LAS Pri dobrih ljudeh 2020. Ekskurzije sta se udeležila tudi predsednika  obeh LAS-ov, g. Anton Törnar in g. Ludvik Novak.

Najprej smo obiskali Park Lijak v kraju Šempas, kjer so nas pozdravili direktor RRA Severne Primorske, g. Črtomir Špacapan, vodja Turistične zveze TIC Nova Gorica ga. Dejana Baša ter g. Andrej Markočič, predsednik LAS V objemu sonca in ga. Fabijana Medvešček, strokovna vodja LAS. Spoznali smo delovanje tamkajšnjega LAS-a, izvedene projekte v preteklem programskem obdobju ter njihovo Strategijo lokalnega razvoja. Srečanje nam je ponudilo tudi priložnost za izmenjavo izkušenj ter razvijanje idej za možnosti sodelovanja med LAS-i.
          
 
Ob prihodu v Brda so se nato pogumnejši lahko povzpeli na razgledni stolp v Gonjačah, ki nudi pogled na hribe, obrasle s trtami, v ozadju na zasnežene vrhove Alp ter na severni del Jadranskega morja, skupaj pa smo si nato ogledali še srednjeveško vasico Šmartno, Hišo kulture ter Briško hišo, v kateri so nam prikazali bivalno kulturo Brd ter tradicionalno vinsko klet, preko filmskega prikaza pa smo spoznali Brda ter življenja v Brdih v preteklosti. Vasica Šmartno je bila tudi vključena v projekt »Brda in vino«, katere namen je bila izvedba prireditve, namenjene ustvarjanju novih priložnosti za povečano prodajo pridelkov na »domačem dvorišču« in oživitev arhitekturnega bisera. Prireditev je sedaj postala že tradicionalna in je prerasla v največji eno-gastronomski dogodek v Brdih.

 
 

Zanimivo je bilo spoznati tudi družino Skubin, ki se ukvarja s čebelarstvom in apiterapijo – terapijo s pomočjo čebeljih pikov in pridelkov. V objemu oljk in vinogradov stoji čebelnjak, ki nudi čudovit razgled na briško naravo in Furlanijo. Zrak in vdihovanje aerosola ugodno vpliva na psihofizično počutje, zvoki šumenja čebel pa delujejo pomirjevalno. Tam so nam predstavili pozitivne učinke zdravljenja s čebeljimi piki, poskusili pa smo tudi dobrote, pripravljene iz medu.

     

Naslednje postajališče je bilo grad Dobrovo, kjer smo se okrepčali z lokalnimi dobrotami, kot npr. pršut, mineštra in kaki.
  

Nato je sledil voden ogled edine renesančne vile v Sloveniji, Vile Vipolže. Njeni park še danes krasijo najstarejše na Slovenskem rastoče ciprese. Tukaj smo se srečali z županom Goriških Brd, g. Francem Mužičem ter z ga. Tino Novak Samec, ki je direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. Predstavili so nam delovanje ZTKMŠ in uspešne projekte iz preteklih let, kot npr. ´Eko mobilni turizem z električnimi skuterji´, v okviru katerega so oblikovali nov produkt za nadgradnjo ponudbe kmetij z dopolnilnimi dejavnostmi ter ´Zgodovinsko in turistično informativne table v Šmartnem´, ki obiskovalce vodijo skozi naselje brez spremstva vodnikov.

       

Ekskurzijo smo zaključili na Kmetiji Čarga, kjer smo imeli degustacijo vin. Družinska kmetija je ena izmed večjih kmetij v Brdih, saj obdelujejo 15 ha vinogradov, ki se dvigujejo v terasah. Njihova ponudba obsega 17 različnih vinskih polnitev, pridelujejo tudi penino po klasični šampanjski metodi ter sladko vino Čarvina, pridelano iz dveh avtohtonih briških sort (rebula in zelenka).

     
<< < 1 ... 5 ... 10 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 25 26 > >>

KONTAKT


VODILNI PARTNER:
DRUŠTVO ZA TRAJNOST VIROV SI. ENERGIJA
Renkovci 8
9224 Turnišče

T: 02 53 81 663
E: info@las-pdl.si
 

 POVEZAVE


LAS Pri dobrih ljudeh 2007-2013
www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasdobrozanas.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/

PRIJAVA NA E-NOVICE


Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na prejemanje e-novic >
Za vsebino je odgovorna LAS Pri dobrih ljudeh 2020, ki jo zastopa vodilni partner Društvo SI.ENERGIJA. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
       
                 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke