Novice LAS PDL 2020

<< < 1 2 3 4 5 ... 10 ... 20 ... 30 ... 40 ... 49 > >>
 

UPRAVNI ODBOR LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020 POTRDIL 4 OPERACIJE V OKVIRU ZAKLJUČENEGA JP ZA ESRR

Spoštovani,

obveščamo Vas, da je Upravni odbor LAS Pri dobrih ljudeh 2020 na podlagi Poročila ocenjevalne komisije LAS Pri dobrih ljudeh 2020 in predloga operacij za sofinanciranje na svoji 36. seji, ki je bila v četrtek, 19. 5. 2022, v Renkovcih, potrdil 4 operacije, ki bodo sofinancirane v okviru zaključenega javnega poziva za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v letu 2022 za sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Na zaključen javni poziv je skupno prispelo 8 vlog. Na podlagi izvedene 36. seje upravnega odbora LAS Pri dobrih ljudeh 2020 je vodilni partner vsem prijaviteljem, ki so posredovali vlogo na javni poziv, posredoval OBVESTILA.

Več informacij o prispelih vlogah se nahaja tukaj.
 

ŠTUDIJSKI KROŽEK NA TEMO MAK

V Renkovcih so predstavnice Društva Kmetic Turnišče in TRS RENKOVCI v okviru operacije sodelovanja Blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvu skozi socialne inovacije, ki ga delno sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja, organizirali študijski krožek na temo Mak v kulinariki.
Članice Društva kmetic Turnišče in zaposleni v TRS RENKOVCI so se dobili enega lepega popoldneva, ne vedoč, v katero smer bodo raziskovali. Tema študijskega krožka namreč ni v naprej dogovorjena ali določena. Čar neformalnega izobraževanja je dovoliti posameznikom, da deli svoje znanje in interese – je oblika izobraževanja, pri kateri je večji poudarek na medsebojnem izmenjevanju znanja, praks, veščin ter odnosov do določene teme. Skupina potem določi skupni cilj in zanimanje ter nadaljuje delo v tej smeri. Udeleženci so kar hitro določili skupno smer, in sicer kulinarika in tradicionalna znanja ter surovine iz našega okolja. Iz te smeri je v ospredje prišel MAK. Mak je kot poljščina prisoten na vrtovih ali njivah v regiji. V naši kulinariki skoraj ni gospodinjstva, kjer ni bil na mizi nekdaj in je še danes. Zanimivo je, da z makom poznamo veliko receptur, ki so zelo enostavne v pripravi kot glavna jed ali sladica ali pa so sestavni del kompleksnejših receptov kot je Prekmurska gibanica.

Pogledali so, kako ga posejati, opleti in preredčiti na vrtu ali njivi. Ugotovili so, da mak spremlja veliko zgodbic z našega otroštva, za katere so sklenile, da jih bodo malo podrobneje raziskale. Iz mnogih receptur so jih nekaj v kuhinji tudi preizkusile in delile različne pristope v pripravi in postrežbi. Tako so se pripravili trganci z makom, zlevanka z makom in gibica, ki so tipične prekmurske jedi. Gibico so nekoč npr. pekli za zajtrk ali večerjo in poleg pili mleko ali žitno kavo. Zlejvanka pa je stara prekmurska jed, ki je tesno povezana z zgodovino pridelave žit, saj so jo delali iz pšenične, ajdove, koruzne ali ržene moke, včasih pa so različne moke tudi kombinirali, da so dobili različne mešanice. Najpogosteje so jo jedli ob kakšnih večjih kmečkih opravilih, ko ni bilo veliko časa, in po tradiciji so jo postregli še vročo, takoj po juhi.

Srečanje je minilo v prijetnem vzdušju, v znaku medgeneracijskega druženja, kjer so si gospodinje izmenjevale recepte, namige in tudi kakšno skrivnost, zaradi katere so te jedi lahko še bolj okusnejše.
Zgodba maka je zelo zanimiva in daje vsebino tudi za srečanja v prihodnje.
 

ZAKLJUČEN JAVNI POZIV ZA IZBOR OPERACIJ V LETU 2022 IZ ESRR SKLADA


Spoštovani,

obveščamo Vas, da se je 28. 2. 2022 iztekel rok za prijavo operacij na 3. Javni poziv za izbor operacij iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Skupno je bilo razpisanih 485.980,21 EUR iz ESRR-ja. Na Javni poziv je skupno prispelo 8 vlog v skupni višini 747.910,69 EUR zaprošenih sredstev.

V skladu z javnim pozivom, bodo rezultati znani v roku 90 dni od zaključka poziva.
 

PRIDRUŽITE SE LOKALNIM GURUJEM

Ste kreativni, socialni in ekološko zavedni? Se radi povezujete in se zavedate pomena zaposlovanja ranljivejših skupin? Potem se pridružite skupini Lokalni guruji. Več informacij najdete tukaj.
 

LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020 JE ODDALA 5 VLOG NA 6. JAVNI RAZPIS ZA PODUKREP 19.3.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v 26. 11. 2021 objavilo 6. javni razpis za sofinanciranje projektov sodelovanja med LAS (Ukrep 19.3). Na javni razpis so lahko kandidirale le Lokalne akcijske skupine, v sodelovanju s partnerji, ki so hkrati člani LAS. Rok za oddajo vlog je bil 14. 2. 2022. LAS Pri dobrih ljudeh 2020 je skupaj s partnerjih drugih LAS pripravila in oddala 5 vlog. Vsebina posameznih vlog je raznolika. Rezultati javnega razpisa bodo znani v roku 4 mesecev od roka zaključka javnega razpisa.

Držimo pesti!

Hkrati je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja objavila, da je skupno na ta razpis prispelo 31 vlog v skupni višini 10,041.885,20 EUR zaprošenih sredstev.
<< < 1 2 3 4 5 ... 10 ... 20 ... 30 ... 40 ... 49 > >>
VABILO NA ONLINE INFO DELAVNICO O JAVNEM POZIVU LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020

KONTAKT


VODILNI PARTNER:
DRUŠTVO ZA TRAJNOST VIROV SI. ENERGIJA
Renkovci 8
9224 Turnišče

T: 02 53 81 663
E: info@las-pdl.si
 

 POVEZAVE


LAS Pri dobrih ljudeh 2007-2013
www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasdobrozanas.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/

PRIJAVA NA E-NOVICE


Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na prejemanje e-novic >
Za vsebino je odgovorna LAS Pri dobrih ljudeh 2020, ki jo zastopa vodilni partner Društvo SI.ENERGIJA. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
       
                 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke