Novice LAS PDL 2020

<< < 1 2 3 4 5 6 ... 10 ... 20 ... 30 ... 40 ... 50 > >>
 

LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020 ZNOVA NA SEJMU AGRA 2022

Spoštovani,
LAS Pri dobrih ljudeh 2020 bo skupaj z LAS Goričko 2020 in LAS Prlekija tudi letos izvedla skupen nastop Pomurskih lokalno akcijskih skupin na 60. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, ki bo potekal med 20. in 25. avgustom 2022 v Gornji Radgoni.

Na sejmu bomo predstavili delovanje in aktivnosti LAS Pri dobrih ljudeh 2020, uspešno izvedene projekte iz zdajšnjega programskega obdobja ter ponudbo znotraj območja LAS-a. Razstavljavci z območja LAS Pri dobrih ljudeh 2020, ki so se odzvali povabilu za sodelovanje na sejmu Agra 2022 pa se bodo predstavili s svojo ponudbo izdelkov oz. storitev.

Z nami bodo:
Najdete nas v Hali D!

Vljudno vabljeni, da nas obiščete!
 

VABILO PONUDNIKOM IZ OBMOČJA LAS PRI DOBRH LJUDEH 2020 ZA NASTOP NA JUBILEJNEM 60. MEDNARODNEM KMETIJSKEM—ŽIVILSKEM SEJMU AGRA V GORNJI RADGONI


Spoštovani,
LAS Pri dobrih ljudeh 2020 bo skupaj z LAS Goričko 2020 in LAS Prlekija tudi letos izvedla skupen nastop Pomurskih lokalno akcijskih skupin na jubilejnem 60. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, ki bo potekal med 20. in 25. avgustom 2022 v Gornji Radgoni.

Sejem bo premagoval sodobna tveganja s spodbujanjem samooskrbe in preskrbe z varno, zdravo in naravi prijazno pridelano hrano. Zavzemal se bo za prehransko varnost, za skrbno gospodarjenje z gozdovi in vodnimi viri, za ohranjanje biotske raznovrstnosti ter preprečevanje posledic podnebnih sprememb.

Ponudnike iz območja LAS Pri dobrih ljudeh 2020 z veseljem vabimo, da se predstavijo na zdaj že tradicionalnem skupnem nastopu Pomurskih lokalnih akcijskih skupin v hali D. Namen nastopa na sejmu je predstaviti delovanje in aktivnosti LAS Pri dobrih ljudeh 2020, promovirati uspešno izvedene projekte iz zdajšnjega programskega obdobja in promovirati lokalne ponudnike, zato vas vabimo, da izkoristite priložnost in se obiskovalcem sejma predstavite s svojo ponudbo izdelkov oz. storitev.

Nastop bo za vas brezplačen, stroške najema razstavnega prostora in opreme bo krila LAS Pri dobrih ljudeh 2020.

Razstavljavci boste imeli možnost izvedbe degustacij ter prodaje svojih izdelkov. Skupno bodo vse tri LAS imele na voljo 84 m2 razstavnih površin (skupaj s skladiščem) v hali D, za vsako LAS bo tako na voljo cca 28 m2. Na voljo bo električni priključek in priključek z odtokom vode. LAS Pri dobrih ljudeh 2020 bo skupaj z ostalima dvema LAS poskrbela tudi za nabavo miz, klopi, prtov (dekoracijo si zagotovite sami) in majhne kuhinje (zajema hladilnik, zamrzovalnik, mikrovalovno pečico in štedilnik z pečico). V primeru prodaje si vse potrebno za prodajo zagotovite sami. Vsi, ki se boste odločili za nastop, boste brezplačno prejeli tudi vstopnice za sejem. Potne stroške boste razstavljavci krili sami. V primeru večjega števila prijav bomo kreirali seznam udeležencev, na katerem bomo poskušali v največji možni meri upoštevati vaše želje.

Končen seznam razpored razstavljavcev bo narejen na podlagi izkazanega interesa in prispelih izpolnjenih prijav.

Zainteresirane vabimo, da izpolnite prijavnico v prilogi najpozneje do 5. avgusta 2022 in jo pošljite na e-naslov novice@las-pdl.si ali po navadni pošti na naslov LAS Pri dobrih ljudeh 2020, Renkovci 8, 9224 Turnišče.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 02 53 81 663, ali na elektronskem naslovu novice@las-pdl.si, lahko pa se oglasite tudi v pisarni Vodilnega partnerja LAS Pri dobrih ljudeh 2020.

Prijavnica se nahaja tukaj.
 

POTRJENI DVE OPERACIJI V OKVIRU PODUKREPA 19.3 PRIPRAVA IN IZVAJANJE DEJAVNOSTI SODELOVANJA LOKALNE AKCIJSKE SKUPINE


Z veseljem vam sporočamo, da je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja v okviru podukrepa 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja LAS potrdila dve operaciji, ki jih je LAS Pri dobrih ljudeh 2020 oddal na 6. javni razpis, ki je bil zaključen 14. februarja 2022.

Odobreni smo dobili naslednji operaciji:
  • »EKO KUL«, previdena vrednost sofinanciranja: 97.585,93 EUR in
  • »Trajnostna dobavna veriga ekološke hrane,«, previdena vrednost sofinanciranja: 99.861,74 EUR.
Več o odobrenih operacijah v okviru zaključenega javnega razpisa si lahko preberete tukaj.

Na območje LAS Pri dobrih ljudeh 2020 smo tako uspeli pridobiti dodatnih 197.447,67 EUR nepovratnih sredstev. Bolj podrobna vsebina operacij bo podana naknadno.

Kot že veste, smo bili uspešni tudi na prejšnjih javnih razpisih v okviru podukrepa 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja LAS. Več o že odobrenih operacijah, si lahko preberete tukaj.

Tri operacije izmed njih, so že zaključene in izplačane v celoti in sicer: Prekmurski turistični vrtiljak, Digitalne rešitve za izzive podeželja in Pametne vasi za jutri. Ostale operacije so še v fazi izvajanja.

V programskem obdobju 2014—2020 je bilo v okviru podukrepa 19.3 skupno odobrenih 43 operacij sodelovanja LAS. LAS Pri dobrih ljudeh 2020 sodeluje v 10 operacijah, iz česar sledi, da LAS Pri dobrih ljudeh 2020 sodeluje pri cca. 23% vseh odobrenih operacijah.

O aktivnostih vseh novo odobrenih operacij vas bomo sproti obveščali.
 

UPRAVNI ODBOR LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020 POTRDIL 4 OPERACIJE V OKVIRU ZAKLJUČENEGA JP ZA ESRR

Spoštovani,

obveščamo Vas, da je Upravni odbor LAS Pri dobrih ljudeh 2020 na podlagi Poročila ocenjevalne komisije LAS Pri dobrih ljudeh 2020 in predloga operacij za sofinanciranje na svoji 36. seji, ki je bila v četrtek, 19. 5. 2022, v Renkovcih, potrdil 4 operacije, ki bodo sofinancirane v okviru zaključenega javnega poziva za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v letu 2022 za sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Na zaključen javni poziv je skupno prispelo 8 vlog. Na podlagi izvedene 36. seje upravnega odbora LAS Pri dobrih ljudeh 2020 je vodilni partner vsem prijaviteljem, ki so posredovali vlogo na javni poziv, posredoval OBVESTILA.

Več informacij o prispelih vlogah se nahaja tukaj.
 

ŠTUDIJSKI KROŽEK NA TEMO MAK

V Renkovcih so predstavnice Društva Kmetic Turnišče in TRS RENKOVCI v okviru operacije sodelovanja Blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvu skozi socialne inovacije, ki ga delno sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja, organizirali študijski krožek na temo Mak v kulinariki.
Članice Društva kmetic Turnišče in zaposleni v TRS RENKOVCI so se dobili enega lepega popoldneva, ne vedoč, v katero smer bodo raziskovali. Tema študijskega krožka namreč ni v naprej dogovorjena ali določena. Čar neformalnega izobraževanja je dovoliti posameznikom, da deli svoje znanje in interese – je oblika izobraževanja, pri kateri je večji poudarek na medsebojnem izmenjevanju znanja, praks, veščin ter odnosov do določene teme. Skupina potem določi skupni cilj in zanimanje ter nadaljuje delo v tej smeri. Udeleženci so kar hitro določili skupno smer, in sicer kulinarika in tradicionalna znanja ter surovine iz našega okolja. Iz te smeri je v ospredje prišel MAK. Mak je kot poljščina prisoten na vrtovih ali njivah v regiji. V naši kulinariki skoraj ni gospodinjstva, kjer ni bil na mizi nekdaj in je še danes. Zanimivo je, da z makom poznamo veliko receptur, ki so zelo enostavne v pripravi kot glavna jed ali sladica ali pa so sestavni del kompleksnejših receptov kot je Prekmurska gibanica.

Pogledali so, kako ga posejati, opleti in preredčiti na vrtu ali njivi. Ugotovili so, da mak spremlja veliko zgodbic z našega otroštva, za katere so sklenile, da jih bodo malo podrobneje raziskale. Iz mnogih receptur so jih nekaj v kuhinji tudi preizkusile in delile različne pristope v pripravi in postrežbi. Tako so se pripravili trganci z makom, zlevanka z makom in gibica, ki so tipične prekmurske jedi. Gibico so nekoč npr. pekli za zajtrk ali večerjo in poleg pili mleko ali žitno kavo. Zlejvanka pa je stara prekmurska jed, ki je tesno povezana z zgodovino pridelave žit, saj so jo delali iz pšenične, ajdove, koruzne ali ržene moke, včasih pa so različne moke tudi kombinirali, da so dobili različne mešanice. Najpogosteje so jo jedli ob kakšnih večjih kmečkih opravilih, ko ni bilo veliko časa, in po tradiciji so jo postregli še vročo, takoj po juhi.

Srečanje je minilo v prijetnem vzdušju, v znaku medgeneracijskega druženja, kjer so si gospodinje izmenjevale recepte, namige in tudi kakšno skrivnost, zaradi katere so te jedi lahko še bolj okusnejše.
Zgodba maka je zelo zanimiva in daje vsebino tudi za srečanja v prihodnje.
<< < 1 2 3 4 5 6 ... 10 ... 20 ... 30 ... 40 ... 50 > >>
VABILO NA ONLINE INFO DELAVNICO O JAVNEM POZIVU LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020

KONTAKT


VODILNI PARTNER:
DRUŠTVO ZA TRAJNOST VIROV SI. ENERGIJA
Renkovci 8
9224 Turnišče

T: 02 53 81 663
E: info@las-pdl.si
 

 POVEZAVE


LAS Pri dobrih ljudeh 2007-2013
www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasdobrozanas.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/

PRIJAVA NA E-NOVICE


Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na prejemanje e-novic >
Za vsebino je odgovorna LAS Pri dobrih ljudeh 2020, ki jo zastopa vodilni partner Društvo SI.ENERGIJA. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
       
                 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke