Novice LAS PDL 2020

<< < 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 20 ... 30 ... 40 ... 50 > >>
 

SREČNO IN ZDRAVO 2022

Naj vam leto 2022 prinese obilo dobrega, obilo poslovnih uspehov, obilo dobre volje in dobrih projektov ter odličnega partnerskega sodelovanja pri izvajanju le-teh,

vam želi kolektiv vodilnega partnerja LAS Pri dobrih ljudeh 2020.
 

VABILO NA KULINARIČNO DELAVNICO

Spoštovani!
LAS Pri dobrih ljudeh 2020 vas vabi v okviru projekta Centri interpretacije zavarovanih območij, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020 vabi na še eno kulinarično delavnico.
Tokrat bomo pripravljali sladice iz jabolk, in sicer v ponedeljek, 20. decembra 2021 ob 15. uri v Centru Biodoživetje v Renkovcih 8.
Za sestavine in recepte bo poskrbljeno!

Potrebna pa je predhodna prijava na ksenija@las.pdl.si ali 02/538 16 63.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!
 

VABILO NA KULINARIČNO DELAVNICO

Spoštovani!
LAS Pri dobrih ljudeh 2020 vas v okviru operacije sodelovanja Centri interpretacije zavarovanih območij, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020 vabi na kulinarično delavnico
v četrtek, 18. novembra 2021 ob 14. uri v Centru Biodoživetje v Renkovcih 8,
kjer bomo pripravljali slastne jedi iz zelišč.
Za sestavine in recepte bo poskrbljeno!

Potrebna pa je predhodna prijava na ksenija@las-pdl.si ali 02/538 16 63.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!
 

USPEŠNO ZAKLJUČENA 1. FAZA OPERACIJE SODELOVANJA KAJ NAS UČI MURA

LAS Pri dobrih ljudeh 2020 je uspešno zaključil 1. fazo operacije sodelovanja Kaj nas uči Mura, ki je sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020. Pri projektu sodelujejo še LAS Goričko 2020, LAS Prlekija in LAS Ovtar Slovenskih goric.
Projekt je zasnovan tako, da poveže različna območja LAS, z revitalizacijo in preureditvijo obstoječih zelenih površin ustvari omrežje interpretacijskih središč s podporno infrastrukturo za obiskovalce, kar bo izboljšalo kakovost turistične ponudbe na celotnem območju in pomagalo ohranjati kulturno in naravno dediščino.
Pri projektu sodeluje tudi občina Črenšovci, ki je tako obnovila dotrajan objekt v Kantini na Bistrici in sedaj z novo podobo vabi k prijetnemu druženju ob reki Muri. Ker pa želimo v okviru projekta povečati tudi ozaveščenost obiskovalcev in prebivalcev glede pomena območij Nature 2000 predvsem ob reki Muri, boste pri Kantini zagledali tudi informativno-izobraževalne table. Skupno smo jih v okviru projekta izdelali 27, razporejene pa so na šestih lokacijah ob reki Muri. Njihova rdeča nit je prikaz biotske pestrosti reke Mure s širšo okolico. Vsaka tabla ima lasten vsebinski koncept, ki je obogaten z avtorskimi fotografijami in strokovnimi teksti. Obiskovalcem smo želeli čim bolj strnjeno in nazorno prikazati bogat rastlinski in živalski svet ob Muri, izpostaviti redke in ogrožene vrste ter njihove habitate, obenem pa predstaviti tudi bolj pogoste skupine, ki se v projektih načeloma prezrejo, kot so npr. pajki, kobilice, stenice, nočni metulji, mehkužci ter glive. Vsaka od tabel ima tudi namen opominjati obiskovalce na ogroženost narave območja, izpostavlja problematiko ohranjanja vrst in njihovih habitatov ter ponazarja posledice raznih človeških posegov v naravni prostor, ki negativno vplivajo na lokalno in regionalno biotsko pestrost. Čeprav so informacije na tablah splošne narave, lahko opazovalci narave tudi s pomočjo tekstov in fotografij prepoznajo najpogostejše živalske in rastlinske vrste območja ob Muri. Vsaka tabla je opremljena s QR kodo, ki bo v nadaljevanju projekta povezana z digitalno platformo, kjer bodo obiskovalci dobili še več informacij, lahko pa bodo preizkusili svoje znanje v posebej pripravljenem kvizu. Table so ustrezno opremljene tudi za otroke in mlade, saj smo jih obogatili s sličicami maskote - bobrom Bobekom, ki, včasih naivno, včasih pa dokaj resno, izraža svoja mnenja o vplivih človeka na naravo. Table bodo zaživele šele z zanimanjem obiskovalcev za naravo ob reki Muri, ki naj ne postane zgolj prostor za rekreacijo, ampak tudi prostor za izobraževanje in vzgajanje ter ponovnega vzpostavljanja izgubljenega stika z naravo.

       
 

NOVA DOLOČILA UREDBE O IZVAJANJU LOKALNEGA RAZVOJA, KI GA VODI SKUPNOST

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek, 15. 10. 2021, v Uradnem listu, številka 163/2021, objavilo Uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (CLLD), v programskem obdobju 2014–2020.

S podaljšanjem izvajanja Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020 (prehodno obdobje) se za izvajanje ukrepa LEADER nameni dodatnih 11,3 milijonov EUR sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (v nadaljevanju: EKSRP). Del sredstev se nameni za izvajanje operacij sodelovanja LAS, ki bodo razpisana na 6. javnem razpisu za podukrep 19.3 – Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine. Za izvajanje obstoječih strategij lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost je namenjenih okoli 4,4 mio EUR sredstev, tako za podporo izvajanju operacije, ko tudi za podporo vodenju in animaciji lokalnih akcijskih skupin. S tem se bo omogočilo nemoteno delovanje vseh lokalnih akcijskih skupin tudi v prehodnem obdobju.

Z novelo uredbe se določijo tudi novi ključni roki, in sicer je zadnji rok za vložitev vloge za odobritev operacije za sklada ESRR in ESPR 30. junij 2022, za sklad EKSRP pa se zaradi dvoletnega prehodnega obdobja podaljša do 30. junija 2023. Podaljšujejo se tudi končni roki za vložitev zahtevka za izplačilo, in sicer je za sklada ESRR in ESPR končni rok 30. avgust 2023 ter za sklad EKSRP 30. junij 2025.

Novela prinaša tudi pomembno novost za sklad ESRR, in sicer, da se možnost spremembe operacije iz dvakrat zmanjša na enkrat, ker se bodo operacije v letih 2022 in 2023 zaradi zaključevanja programskega obdobja izvajale v zelo kratkem terminskem obdobju, zato bo izvedljiva le ena sprememba.

Sprememba Uredbe CLLD prinaša tudi spremembe pri izvajanju podukrepa Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine za sklad EKSRP. Za te projekte se uredi sistem vložitve vlog, spreminjajo se tudi merila za izbor operacij. Omeji se najvišji dovoljeni znesek javne podpore za posamezno operacijo sodelovanja LAS, ki znaša 500.000 eurov, posamezni LAS pa lahko na javni razpis vloži največ tri vloge.

Novela določa tudi novosti pri pregledu ciljnih vrednosti kazalnikov v letu 2022 in višjo silo za sklad ESPR.

Več...
<< < 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 20 ... 30 ... 40 ... 50 > >>
VABILO NA ONLINE INFO DELAVNICO O JAVNEM POZIVU LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020

KONTAKT


VODILNI PARTNER:
DRUŠTVO ZA TRAJNOST VIROV SI. ENERGIJA
Renkovci 8
9224 Turnišče

T: 02 53 81 663
E: info@las-pdl.si
 

 POVEZAVE


LAS Pri dobrih ljudeh 2007-2013
www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasdobrozanas.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/

PRIJAVA NA E-NOVICE


Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na prejemanje e-novic >
Za vsebino je odgovorna LAS Pri dobrih ljudeh 2020, ki jo zastopa vodilni partner Društvo SI.ENERGIJA. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
       
                 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke