Novice LAS PDL 2020

SREČNO IN ZDRAVO 2023

Naj bo srečno novo leto, z željami izpeto in s sanjami odeto!

Želi kolektiv vodilnega partnerja LAS Pri dobrih ljudeh 2020.

USPEŠNO ZAKLJUČEN PROJEKT SODELOVANJA KOLESARSKA VERIGA NA PODEŽELJU

Projekt sodelovanja Kolesarska veriga na podeželju, ki ga delno sofinancirata Evrospka unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020, se je z oktobrom uspešno zaključil.
V okviru projekta so se tako v Turnišču, ...

USPEŠNO ZAKLJUČEN PROJEKT SODELOVANJA BLAŽENJE PODNEBNIH SPREMEMB V KMETIJSTVU SKOZI SOCIALNE INOVACIJE

Projekt sodelovanja z nazivom Blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvu skozi socialne inovacije, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja, se po 2 letih konec oktobra uspešno zaključuje.
V ...

CENTRI INTERPRETACIJE ZAVAROVANIH OBMOČIJ

 

 

Partnerji operacije

 

 

LAS OBSOTELJE IN KOZJANSKO     

Vodilni partner: Razvojna agencija Sotla

 

LAS POSAVJE                                                                                       

Vodilni partner: Regionalna razvojna agencija Posavje        

 

LAS S CILJEM  

Vodilni partner: ICRA d.o.o. Idrija                                                

 

LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020    

Vodilni partner: Društvo za trajnost virov SI. ENERGIJA 
Partner: Občina Velika Polana                    

 

 

 

 

Tematsko področje ukrepanja Strategije lokalnega razvoja

 

 •  Ustvarjenje delovnih mest:
 •  Razvoj osnovnih storitev;
 •  Varstvo okolja in ohranjanje narave.

 

 

 

Ukrep po Strategiji lokalnega razvoja

 

 • Razvoj (socialnega) podjetništva, kakovostne ponudbe lokalnih proizvodov in storitev, spodbujanje povezovanja med razvojnimi partnerji ter izboljšanje znanj podjetniškega kakor tudi kmetijskega sektorja;
 • Razvoj dejavnosti za prosti čas, šport in kulturo ter z njimi povezane infrastrukture;
 • Razvoj turizma v povezavi z naravno in kulturno dediščino;
 • Spodbujanje operacij za ohranjanje in trajnostni razvoj naravne in kulturne dediščine ter dejavnosti okoljskega ozaveščanja.

 

 

 

Specifični cilji operacije

 


 • Povečati podjetniške aktivnosti in spodbuditi inovativna partnerstva ter tako ustvariti pogoje za nova (zelena) delovna mesta, nove lokalne produkte in storitve;
 • Izboljšati turistično privlačnost območja LAS z izkoriščanjem kulturnih in naravnih danosti;
 • Izboljšanje infrastrukturnih pogojev za preživljanje prostega časa ter za športno- rekreacijskega udejstvovanja;
 • Izboljšati stanje okolja in njegove biotske raznovrstnosti ter ohraniti kulturno dediščino območja LAS.

 

 

 

Namen  operacije

 

Osnovni cilj ohranjanja narave je spodbujati ugodno ohranjenost izbranih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih habitatov, kar omogočata ustrezna zaščita območij in odprava motečih dejavnikov v prostoru. Turistična dejavnost na zavarovanih območjih lahko zaradi občutljivosti teh okolij pogosto povzroči motnje, ki so v nasprotju s prvotnim ciljem zaščite enkratnih in raznovrstnih naravnih območij. Po drugi strani promoviranje turizma v regiji z doživljanjem narave spodbuja spoštovanje in zavedanje lokalnega prebivalstva o edinstvenosti zaščitenih območij in narave na splošno. Končni cilj vseh vpletenih je, da bi urejena infrastruktura na zavarovanem območju med domačini in obiskovalci vzbudila zanimanje za pomen ohranjanja in varstva narave, kulturne dediščine in zavedanje o teh pomembnih dejavnostih. V operaciji povezujemo 2 MAB območji (Kozjansko in Obsotelje ter Mura) in dve zavarovani območji narave: Krajinski park Zgornja Idrijca in Planinsko polje. Vsi vključeni partnerji (upravljavci zavarovanih območij in ključni deležniki) se zavedajo pomena ohranjanja ohranjanje biotske raznovrstnosti, ohranjanje naravne dediščine in kulturne krajine, zato so se odločili, da skozi projektne aktivnosti zagotovijo izmenjavo izkušenj in pridobivanje novih znanj ter predvidevajo njihovo implementacijo na območju LAS. Z operacijo sledimo načelom/funkcijam zavarovanih območij: ohranjanje biotske raznovrstnosti, spodbujanje trajnostnega gospodarskega razvoja ter omogočanje in podpora raziskavam, izobraževanju in osveščanju, ki se nanašajo na ohranjanje narave in trajnostni razvoj.

 

Za doseganje ciljev je posebej poudarjeno vključevanje lokalnih skupnosti v upravljanje, kar bomo dosegli z aktivnim vključevanjem (predvsem ranljivih) ciljnih skupin v projektne aktivnosti.

Tako biosferno območje kot tudi zavarovano območje narave je za lokalne skupnosti in državo posebna ter prepoznavna blagovna znamka. Ne prinaša novih obvez, ponuja pa sodelovanje, povezovanje in izmenjavo izkušenj, vpis na seznam MAB območij celo prepoznavnost na svetovni ravni.

 

Naložba v projektu zajema ureditev interpretacijske točke za BO Mura, ki je nastalo še pred kratkim in še ni tako razvito. Zato se bodo uredile namestitvene kapacitete za obiskovalce in interpretacijska soba, ki bo namenjena vsem, ki bodo želeli spoznati kaj več o zavarovanem območju narave. Interpretacijska infrastruktura bo imela izobraževalno, doživljajsko in turistično funkcijo. Tako ima vsaka izbrana lokacija svojo izbrano tematiko vezano na dane naravne značilnosti.

 

 

 

Kazalniki operacije

 

 

 • Število novih lokalnih produktov in storitev: 1;
 • Število večnamenskih objektov z novo vsebino in ali opremo: 1;
 • Število izvedenih izobraževalnih dogodkov: 3;
 • Število interpretacij ohranjanja biotske raznolikosti in varstva kulturne dediščine: 1.

 

 

 

Rezultati operacije

 

 • Izvedba kulinaričnih delavnic;
 • Strokovni ogledi na terenu in izobraževalne delavnice na vključenih območjih;
 • Lokalne prireditve;
 • Načrt interpretacije in itinerariji;
 • Investicije.

 

 

 

Obdobje izvajanja operacije

 

 

1. 1. 2021

 

31. 12. 2022

 

 

 

Celotna vrednost operacije  na območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v EUR

 

Znesek sofinanciranja operacije na območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v EUR

 

139.706,02

 

99.821,47

 

 

 

Kontakt

 

 

Darja Čerpnjak Horvat

 

T: 02 53 81 663

E: info@las-pdl.si

 Aktualno na operaciji


KULINARIČNA DELAVNICA PRI LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020


V Centru Biodoživetje v Renkovcih 8 je spet zadišalo po slastnih dobrotah.

V okviru projekta sodelovanja Centri interpretacije zavarovanih območij, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020 smo namreč pri LAS PDL 2020 organizirali kulinarično delavnico kot prenos dobrih praks, in sicer na temo Jedi iz zelišč.

Predhodno smo se meseca junija 2021 udeležili kulinarične delavnice v Idriji, saj je območje Idrijsko-Cerkljanske primer dobre prakse - delež ekoloških kmetij na tem območju je namreč velik in lahko služi kot primer, da zaščitena in varovana narava daje tudi varno hrano. Izkušene gospodinje so nam takrat pokazale pripravo smukavca, zeljševke in idrijskih žlikrofov. Pod budnimi očmi gospodinj smo se tudi sami preizkusili v pripravi žlikrofov - testenin, polnjenih z začinjenimi kroglicami iz kuhanega krompirja, zabeljenega s praženo čebulo in zaseko.Temu je sledila seveda tudi pokušina pripravljenih tradicionalnih idrijskih jedi.
V naši kuhinji pa je zadišalo po malo drugačnih jedeh z zelišči, in sicer štručkah z maslom in različnimi zelišči ter žepkih s skuto in pehtranom.Udeleženke so s pomočjo in namigi izkušenega peka pripravile testo ter različne nadeve. Vzdušje je bilo živahno, saj je potekala izmenjava idej, izkušenj in različnih receptov.

                                           


Prijetno druženje pa se je zaključilo ob pokušanju pripravljenih dobrot ter željo po ponovnem druženju, za kar še bo priložnost, saj bomo imeli še eno delavnico, kjer bo glavna sestavina jabolko.


  
  

KONTAKT


VODILNI PARTNER:
DRUŠTVO ZA TRAJNOST VIROV SI. ENERGIJA
Renkovci 8
9224 Turnišče

T: 02 53 81 663
E: info@las-pdl.si
 

 POVEZAVE


LAS Pri dobrih ljudeh 2007-2013
www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasdobrozanas.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/

PRIJAVA NA E-NOVICE


Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na prejemanje e-novic >
Za vsebino je odgovorna LAS Pri dobrih ljudeh 2020, ki jo zastopa vodilni partner Društvo SI.ENERGIJA. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
       
                 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke