Novice LAS PDL 2020

DESETA ODLOČBA O POTRDITVI OPERACIJE V OKVIRU ZAPRTEGA JP LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020 V LETU 2019 – EKSRP

Z veseljem vam sporočamo, da smo na LAS Pri dobrih ljudeh 2020, dne 21. 1. 2020, prejeli zadnjo Odločbo o pravici do sredstev s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki je bila prijavljena in potrjena na Javnem pozivu LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v letu 2019, v okviru ...

OBJAVLJEN 5. JAVNI RAZPIS ZA PROJEKTE SODELOVANJE MED LOKALNIMI AKCIJSKIMI SKUPINAMI, PODUKREP 19.3.

Obveščamo Vas, da je bil  dne 13. 12. 2019 s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, objavljen 5. javni razpis iz naslova podukrepa 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine. V okviru javnega razpisa je za operacije sodelovanja lokalnih ...

DVE NOVI ODLOČBI O POTRDITVI OPERACIJ V OKVIRU ZAPRTEGA JP LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020 V LETU 2019-EKSRP

Z veseljem Vas obveščamo, da smo na LAS Pri dobrih ljudeh 2020, dne 19. 12. 2019 prejeli 2 novi ODLOČBI o pravici do sredstev s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja za operaciji, ki sta bili prijavljeni in potrjeni na Javnem pozivu LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v letu 2019, v ...

Vzpostavitev športno medgeneracijskega centra


Vodilni partner operacije

Občina Kobilje
Kobilje 56
9227 Kobilje


Partnerji operacije

Ljudska univerza Lendava, Zavod za izobraževanje odraslih in mladine, Népi egyetem, Felnőttek és fiatalok továbbképzőintézete Lendva
Kidričeva ulica 1
9220 Lendava-Lendva

Športno društvo Kobilje
Kobilje 16a
9227 Kobilje

Društvo upokojencev Kobilje
Kobilje 35
9227 Kobilje

Društvo mladih Kobilje
Kobilje 56
9227 Kobilje

Pomurski razvojni zavod Beltinci
Ulica Štefana Kovača 11
9231 BeltinciTematsko področje ukrepanja

Razvoj osnovnih storitev

Ukrep po SLR

Razvoj dejavnosti za prosti čas, šport in kulturo ter z njimi povezane infrastrukture

Specifični cilj

Izboljšanje infrastrukturnih pogojev za preživljanje prostega časa ter za športno-rekreacijska udejstvovanja


Namen operacije

Poudarek projekta je na vzpostavitvi športno medgeneracijske infrastrukture, ki je trenutno v zelo slabem stanju in ne omogoča normalnega izvajanja aktivnosti (predvsem bo poudarek na površinah za preživljanje prostega časa v naravi, na prostem, ki bodo namenjene različnim ciljnim skupinam). Projekt pa prav tako spodbuja prenos znanja na inovativen način iz generacije na generacijo, s tesnim in neposrednim sodelovanjem med učečimi se. Obravnava skupne izzive in rešitve, povezane z upadanjem delovne sposobnosti, spretnosti ter interes za vključevanje ranljivih skupin. Trenutno je medgeneracijsko sodelovanje/učenje in aktivno preživljanje prostega časa na območju LAS pri dobrih ljudeh 2020 in celotni regiji na zelo nizki ravni. Prav tako se območje sooča z upadanjem rodnosti in posledično pospešenim staranjem prebivalstva. S projektom želimo trajno izboljšati in spodbuditi aktivno preživljanje prostega časa ter medgeneracijsko sodelovanje, pomoč in učenje, z aktiviranjem za iskanje novih možnosti za ponovno vključitev v trg dela in družbeno okolje ter spodbuditi prostovoljsko angažiranost. Z vzpostavitvijo športno medgeneracijskega centra bomo zagotovili prostorske pogoje za izvedbo zastavljenih aktivnosti. Z vključevanjem ciljnih skupin v različne, ciljno usmerjene aktivnosti, želimo pri mladih dvigniti znanje in kompetence, ki jim bodo izboljšale konkurenčnost na trgu delovne sile, starejše pa aktivirati in spodbuditi za preživljanje aktivne starosti s poudarjanjem pomena prenosa njihovega znanja na mlajše generacije. Starejši so namreč nosilci tradicionalnih znanj, ki jih je potrebno prenesti na mlajše generacije, da se jih spodbudi k ohranjanju in obujanju tradicionalnih običajev, obenem pa je starejše potrebno spodbuditi k sprejemanju modernih znanj, da se bodo lažje vključili v sodobno družbo. Starejše v srednjem in poznem starostnem obdobju, ki so zaradi življenja v ruralnem okolju socialno izključeni in potrebujejo podporo pri ohranjanju socialnih aktivnosti, druženju in pomoč pri iskanju osnovnih informacij želimo povezati z mlajšimi. Starejši, ki živijo sami na podeželju, se namrečspopadajo z izzivi staranja, so socialno izključeni in se soočajo s številnimi stiskami. Menimo, da je projekt pomemben za območje LAS iz več razlogov, ki smo jih našteli zgoraj, prvenstveno pa zato, ker neposredno in posredno prispeva k več splošnih ciljev SLR LAS PDL 2020: izboljšuje življenjske razmere prebivalcev na območju LAS, izboljšuje družbeno povezanost in socialno vključenost ranljivih skupin na območju LAS.

Cilji operacije

Splošni cilji projekta so izboljšanje infrastrukturnih pogojev za preživljanje prostega časa, zaustavitev propadanja objekta in spodbujanje vseživljenjskega učenja . Z izvedbo projekta želimo doseči:
- popestritev športno medgeneracijske ponudbe z novo funkcionalno lokacijo (športno medgeneracijski center),
- organizacija in izvajanje delavnic (5 različnih delavnic na temo: varstva okolja, spodbujanja ročnih spretnosti, oživitve tradicionalne kulinarike, rokodelskih spretnosti, spodbujanja samooskrbe)
- organizacija dogodkov (5 različnih dogodkov na temo: ohranjanje običajev (žetev), športni dogodki (pikado, kegljanj, nočni tek); prenos znanja iz ene generacije na drugo).
Čeprav projekt ne bo neposredno ustvarjal novih zaposlitev pa bodo rezultati projekta ustvarjali pogoje za nove zaposlitve; na tak način računamo, da bi se zaradi projekta do leta 2020 v občini lahko samozaposlile vsaj 3 osebe.

Rezultati operacije

-1. adaptiran/saniran objekt
- 1. fitnes oz. prostor za statično kegljanje
- 5 dogodkov in
- 5 delavnic.


Obdobje izvajanja operacije

29.03.2018 - 31.03.2019

Celotna vrednost operacije v EUR

77.750,91

Znesek sofinanciranja v EUR

49.508,53

Kontakt

Boštjan Horvat, 02 579 92 20


Aktualno na operaciji

V okviru projekta Vzpostavitev športno medgeneracijskega centra trenutno poteka javno naročilo.

STATUS OPERACIJE: ZAKLJUČEN 
 

KONTAKT


VODILNI PARTNER:
DRUŠTVO ZA TRAJNOST VIROV SI. ENERGIJA
Renkovci 8
9224 Turnišče

T: 02 53 81 663
E: info@las-pdl.si
 

 POVEZAVE


LAS Pri dobrih ljudeh 2007-2013
www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasdobrozanas.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/

PRIJAVA NA E-NOVICE


Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na prejemanje e-novic >
Za vsebino je odgovorna LAS Pri dobrih ljudeh 2020, ki jo zastopa vodilni partner Društvo SI.ENERGIJA. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
       
                 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke